Veelgestelde vragen van jeugdigen

Hieronder hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je ook altijd kijken op pleegzorg.nl, op deze website staat alle informatie over pleegzorg in Nederland.

Vertellen jullie door wat ik vertel?

Bij ons mag je alles vertellen wat je wil. Ben je verliefd? Wil je iets vertellen over je (pleeg)ouders? Heb je ruzie gehad? Ben je ergens bang voor? 

Bij Vigere Jeugdzorg zullen we er altijd voor je zijn. Normaal gesproken vertellen we niets door. Maar soms zijn er speciale regels waar je begeleider zich aan moet houden. Dit wordt dan met jou besproken. We houden altijd rekening met wat het beste voor jou is. 

Vertrouwenspersoon voor kinderen

Vind je het moeilijk om iets aan de begeleider van Vigere Jeugdzorg te vertellen? Bij Vigere Jeugdzorg hebben we een onanafhankelijke vertrouwenspersoon. Dit is iemand die niet voor Vigere werkt en dus geen partij kiest. De vertrouwenspersoon kan dan helpen door samen met jou een oplossing te zoeken.  Je kunt deze vertrouwenspersoon bereiken via de website van AKJ. Daar is ook de mogelijkheid om je vraag per chat te stellen. Je kunt ook altijd (anoniem) bellen met de Kindertelefoon

Woon je in een gezinshuis? Dan heeft jouw gezinshuis ook altijd een eigen vertrouwenspersoon.

Zie ik mijn familie nog als ik niet meer thuis woon?

We proberen er voor te zorgen dat je de belangrijke mensen om je heen nog kunt blijven zien. Meestal maken we samen met je ouders, pleegouders en de verwijzer daarover afspraken.

Woon je thuis en zoek je hulp?

Het is belangrijk om hierover te praten met mensen die je vertrouwt. Denk hierbij aan een bekende zoals je oma of opa, juf of meester van school of de ouders van een vriend of vriendin. Samen kunnen jullie dan kijken wat het beste voor je is.

Wat neem ik mee als ik niet meer thuis kan wonen?

In het pleeggezin is er meestal een ingerichte kamer voor je. Dit betekent dat spulletjes als een bed, kast en soms een bureau er al in staan. In overleg met je ouders en pleegouders mag je nog spullen van thuis meenemen die jij mooi vind of die belangrijk voor je zijn, zoals foto’s, speelgoed of je favoriete dekbedovertrek. Natuurlijk neem je ook je eigen kleren mee. 

Heb ik een eigen kamer?

Meestal wel. Maar als je met je eigen broertje of zusje in een pleeggezin gaat wonen kan het zijn dat jullie de kamer delen. Als je in een gezinshuis gaat wonen, heb je altijd een eigen kamer.

Zijn er andere kinderen?

Dat kan. Ieder gezin is anders, dus het kan zijn dat er ook andere kinderen zijn. Hier kijken we van te voren naar als we een plekje voor je zoeken. Dan kiezen we het pleeggezin waarvan we samen met je ouders denken dat het beste bij jou past. Wanneer je in een gezinshuis gaat wonen, zijn er bijna altijd andere kinderen.

Mag mijn huisdier mee?

Als dit voor jou heel erg belangrijk is, dan gaan we op zoek naar een gezin waar dat kan. Helaas kunnen we niet altijd beloven dat dit lukt. Gelukkig zijn er bij ons veel pleeggezinnen en gezinshuizen die zelf dieren hebben. 

Krijg ik zakgeld?

Veel pleeg- en gezinshuisouders geven de kinderen zakgeld. Hoeveel dit is en vanaf welke leeftijd kan per gezin verschillen.  

Mag ik bij een sportclub of vereniging?

We vinden het belangrijk dat je een leuke hobby kan hebben. Samen met je pleeg- of gezinshuisouders kun je kijken wat het beste bij je past. Als je ouders het ook goed vinden dan kunnen we je aanmelden.

Wat gebeurt er als ik mijn pleeg- of gezinshuisouders niet aardig vind?

Het is belangrijk om hierover te praten met mensen die je vertrouwt. Denk hierbij aan een bekende zoals je oma of opa, pleegzorgbegeleider of leerkracht van school. Ook is er bij Vigere Jeugdzorg een onafhankelijk vertrouwenspersoon beschikbaar voor je. Je kunt met de onafhankelijk vertrouwenspersoon ook andere klachten bespreken. Hier staat hoe je die kunt bereiken.

Hebben jullie informatie voor een spreekbeurt?

Ja, we hebben een informatiepakket voor een spreekbeurt beschikbaar. Dit kun je hier aanvragen of op pleegzorg.nl

Heeft Vigere Jeugdzorg een jongerenraad?

Binnen Vigere Jeugdzorg is er de Jongerenraad Sterk Samen. Zij overleggen maandelijks met Vigere over zaken die voor jongeren belangrijk zijn. Wil je in contact komen met Sterk Samen? Kijk dan op de Instagram pagina van Sterk Samen!

Mijn vraag staat er niet tussen.

Wil je informatie, maar staat deze niet op onze website? Vraag het dan aan je pleegzorgbegeleider of kijk op pleegzorg.nl